Ons blog

Ons blog

Vakantie Rusland

AlgemeenPosted by G.v.Woudenberg 19 Jan, 2013 08:32:23

RIVIERCRUISE VAN MOSKOU NAAR ST. PETERSBURG

Om 15:35 Russische tijd landden wij op Domodedovo in Moskou.Wij hadden een voorspoedige vlucht met air Berlin. Deze keer waren wij van Dxfcsseldorf vertrokken. Dat scheelde t.o.v. Amsterdam x80 210 p.p. Parkeren op luchthaven Dxfcsseldorf is net zo simpel als op Schiphol. Via internet alles geregeld, en alles liep perfect. Na dat wij de koffers van de band af hadden moesten we naar de uitgang, daar ging voor ons het avontuur beginnen. We kennende spraak niet en lezen is ook al niet zo handig. Maar goed, binnen de kortste keren waren we ontdekt door de agente van Tiara Tours, die ons hartelijk verwelkomde.

Nu moesten er eerst roebels gepind worden, daar heeft ze voortreffelijk mee geholpen, dus dat was geen enkel probleem. Ze vertelde dat de luchthaven ongeveer 25 km van de buitenste ringweg was verwijderd, en dat het vandaar nog zo’n 60 km was naar de ligplaats van ons schip. Wij waren in Z.O.Moskou geland en we moesten naar het N.W. van Moskou. Dit alles bij elkaar nam ruim drie kwartier in beslag. Als men dan via een snelweg naar de ringweg rijdt, ziet men op de vluchtstrook mensen zitten met een groente of fruitstalletje. Men stopt daar dus net zo makkelijk op de vluchtstrook om een doos aardbeien te kopen, zo ook onze agente, alleen die vond de aardbeien te uur. Op de ringweg aangekomen begin je je te verbazen, wat is hier een ruimte,wel 5 banen heen en 5 banen terug. En alles rijd door elkaar.

Aan de passagiersterminal werden wij verwelkomd door de bemanning en de koffers mochten wij niet aan komen, die werden naar onze hut gebracht. De agente ging mee naar binnen en regelde het e.e.a. en wij kregen onze hut toe gewezen. Wij kregen nog een visitekaartje voor mocht er zich wat voordoen, en zij was weer vertrokken.

Moskou hebben we op diverse manieren bekeken, we hebben een stadstoer gemaakt, wij hebben met de metro gereisd, o.l.v. een gids. Wat een pracht en een praal. Hier werd ook verteld dat de metrostations eigenlijk de paleizen zijn voor het volk. Kroonluchters, bewerkte plafonds, veel, heel veelmarmer, te veel om op te noemen. We zijn ook in het maagdenklooster geweest. Hier ergens ligt Croetsjev begraven. De zondag werd er een trip gedaan naar het Kremlin -wat vesting betekend -. Hier hebben we diverse kerken van binnen gezien, en ook de grootste klok van Rusland, die door een brand zo verhit was zodat men deze ging koelen. Alleen dat ging iets te snel zodat er een flinke brok uit knapte. Ook stond er de -Dikke Bertha-xa0 het grootste kanon van Rusland. Hier gingen kogels in van 1000 kg.Alleen waren ze te zwaar om erin gedaan te worden, dus werd er maar niet mee eschoten. Het graf van de onbekende soldaat, het warenhuis GUM, het x93RodePleinx94 we hebben het allemaal gezien. Tegen de lunch waren we weer aan boord.En na de lunch heerlijk aan dek gezeten en de eerste indrukken eens op me inlaten werken.

Om half zes in de middag werd er afgevaren, dit was voor ons een ontroerend moment, zes jaar hebben we er naar toe geleefd, om een reis naar Rusland te maken We waren ingedeeld op het Duits sprekende schip de x93DimitriFurmanovx94. Onze tafelgenoten waren ook Nederlanders en we hebben eigenlijk de gehele reis zox92n beetje met elkaar opgetrokken. Verder was er nog 1 Nederlander aan boord maar waar die verbleef heb ik niet kunnen achterhalen. . Aan boordwas het eten perfect. We hadden een goed ontbijtbuffet, en verder was er 2 Xper dag een warme maaltijd. ‘s middags een 3 gangen lunch en ‘s avonds een 5 gangen diner. Met ook weer 2 X daags een schoon linnen servet. Wat een luxe!

Er werd gevaren volgens een strak schema, elke avond werd er tijdens het diner, een a 4 tje in onze hut gelegd met het programma voor de volgende dag. Het tijdstip van opstaan verschilde nog al eens, omdat e.e.a. te maken had met hoe laat we ergens arriveerden.we hebben onderweg de volgende plaatsen aangedaan, Uglitsch, daar de bloedkerk gezien waar Iwan de verschrikkelijke zijn zoon doodsloeg met een eind hout. Yaroslawl,xa0 waar we diverse kerken hebben gezien, en ook een school hebben bezocht waar men kon leren voor icoonschilder. Goritsy, het Kirrilov klooster, waar de tante van Iwan de Verschrikkelijke naartoe werd verbannen door Iwan. Daar heeft zij heel veel aan naaldkunst gedaan. Kizhi, de Christus opstandingskerk, die helemaal van hout is gemaakt bekeken, van de buitenkant. Mandrogi, een soort openluchtmuseum, waar men oude ambachten kon bekijken en er was ook het wodka museum, en als eindpunt St. Petersburg.xa0 We lagen nooit ergens langer dan 4 uur ergens voor een bezichtiging . Na zo’n kleine week te hebben gevaren, met wat oponthoud voor excursies en sluizen,kwamen we om half achtxa0 ‘s ochtends aan in St. Petersburg. Alwaar om 09:00 uur de bus alweer klaar stond voor weer een rondtoer door de stad. Weer naar een vesting met de St. Petrus en Paulus Kathedraal. Wat duizelingwekkend mooi, wat kun je dan verwachten van de Hermitage? Ook het smolny klooster werd bekeken, maar dan alleen van de buitenkant. De St. Isaacs kathedraal werd bekeken, hier, zo werd verteld zit900 kilo goud op en aan!! De ochtend zat er al weer aardig op werden wij weer naar het schip gebracht, voor een vrije middag.

Wij waren precies op 21 juni in St. Petersburg, dat is in de periode van de witte nachten. Dan valt zonsondergang bijna gelijk met zonsopkomst. Er is dan maar een half uurtjeschemer in de nacht. Je kunt er je boek zonder kunstlicht bij lezen. Dan zijner ook altijd grote feesten, zoals openbare concerten in de stad, zowel pop als klassiek. Hele straten en dat zijn er wel wat worden afgezet, en er staan hele rijen met plastic toiletten door de gehele stad. Wij zijn aan boord gebleven en hebben weinig van de feestelijkheden gemerkt.

De volgende dag de Hermitage. Wat een pracht en praal, het was het half uur in de rij zeker waard. De Hermitage telt zo’n 1000 zalen en als je ze allemaal door loopt, dan ben je 23 km verder. Wij brachten er 2 uur door. De en zaal nog mooier dan de andere. Ik kan het niet zo beschrijven, zo mooi is het, zelf gaan kijken is de best oplossing. Ik heb hier bewust niet gefotografeerd, maar een fotoboek aangeschaft op straat voor 5 euro. Want zoals het daar in staat,xa0 zo krijg ik het nooit. En dan niet te vergeten er lopen nog een paar andere bezoekers. Volgens onze gids komen er per dag ongeveer 50.000bezoekers per dag! Hier hangen meer Rembrandts dan in het rijksmuseum, en ook nog eens hele mooie, ook van Gogh was hier ruim vertegenwoordigd, even als andere grote namen, zoals, Picasso, Monet, Gaguin enz. Ergens in een zaal stond een marmeren vaas. Deze was uit een blokgroen marmer van 19 ton gemaakt. De steenhouwers hebben er 14 jaar aan gepoetst en bewerkt, en tot slot is de vaas met 160 paarden naar de Hermitage gebracht.Hoe hij met simpele middelen op de eerste verdieping terecht is gekomen vermeld het verhaal niet. De maandag vrij gehad en met onze tafelgenoten naar de stad gegaan per metro, en daar heerlijk gewandeld.

Dinsdag’s om 10 uur was er weer iemand van Tiara Tours present. Ineens was hij er op het afgesproken tijdstip! Perfect!. Die bracht ons naar Pulkovo de luchthaven, de agente vertelde waar e.e.a. was te vinden en hoe alles hier op de luchthaven in zijn werk ging, gaf ons een hand en haar taak zat er weer op. Zo ook onze vakantie. Na een rustige terugvlucht waren wij aan het eind van de middag weer thuis. Bekijk HIER de foto’s.